Skip to content

Az őszi napéjegyenlőség eredete és spirituális szimbolikája. A bőség és hálaadás ősi ünnepe

Az őszi napéjegyenlőség eredete és spirituális szimbolikája. A bőség és hálaadás ősi ünnepe

Az őszi napéjegyenlőség a négy fő napünnep egyike az Ősi vallásban. Az Eredet Tana szerint az őszi napéjegyenlőség azonos a négy kardinális pont egyikével, amelyet a történelem során számos kultúra és hagyomány ünnepelt és tisztelt.

Ismerd meg a négy nagy ünnepünk eredetét, szakrális jelentőségét és az őszi napéjegyenlőség szertartásának változatait. Kezdjük azonban azzal, hogy átnézzük, egyáltalán mi az a napéjegyenlőség meg napforduló és miért következnek be csillagászatilag.

Mi az őszi napéjegyenlőség? Mit jelent az, hogy napéjegyenlőség?

Az őszi napéjegyenlőség, amelyet az Ősi vallásban a Bőség és hálaadás ünnepeként éltek meg, az újpogány hagyományokban pedig Mabonnak is neveznek, az a pillanat, amikor a Nap északról délre átlépi az égi egyenlítőt.

Ez az északi féltekén szeptember 22. vagy 23. körül, a déli féltekén pedig március 20. vagy 21. körül történik. Ezen a napon a nappal és az éjszaka hossza megközelítőleg egyenlő, innen ered a napéjegyenlőség szó, amely latin szóval élve Equinox, azaz „egyenlő éjszaka”.

Az őszi napéjegyenlőség csillagászati háttere

Azért vannak évszakok, mert a Föld tengelye körülbelül 23,5 fokos szögben dől el a Nap körüli keringési pályája függőlegeséhez hépest. Ez azt jelenti, hogy ahogy a Föld kering a Nap körül, a bolygó különböző részei a keringési pálya aktuális szakaszától függően több vagy kevesebb napfényt kapnak.

Amikor a Nap közvetlenül az Egyenlítő felett áll, mint a napéjegyenlőség idején, mindkét félteke ugyanannyi napfényt kap.

Amikor azonban a Nap a Ráktérítő (június 21. körül) vagy a Baktérítő (december 21. körül) felett jár, az egyik félteke több napfényt kap, mint a másik, így jönnek létre a napfordulók, amelyek az év leghosszabb és legrövidebb napjait jelzik.

A Nyári napforduló ősi, szent ünnepünk, az Ősi Hit szernapja
A Nyári napforduló ősi, szent ünnepünk, az Ősi Hit szernapja

Kép: az őszi napéjegyenlőség jelentősége az Ősi Vallásban

Az őszi napéjegyenlőség és az évszakok kapcsolata

Az őszi napéjegyenlőség jelzi az átmenetet a nyárból az őszbe, amikor a természet felkészül az előttünk álló hidegebb és sötétebb hónapokra. Sok helyen ez a levelek színének változásában, a gyümölcsök és a termények érésében, valamint az állatok vándorlásában nyilvánul meg.

Az őszi napéjegyenlőség az aratási időszakhoz is kapcsolódik, amikor a télre való élelem összegyűjtése és elraktározása történik. Számos kultúra és vallás tart fesztiválokat és rituálékat, amelyekkel a természet bőségét ünneplik és hálát adnak érte, valamint tisztelik az élet és a halál körforgását.

Az őszi napéjegyenlőség mindig szeptember 21-én van?

Nem, az őszi napéjegyenlőség mozgó dátum, ezért nem mindig szeptember 21-én van. A napéjegyenlőség pontos dátuma és időpontja évről évre változik, számos tényezőtől függően, mint például a szökőévek, az időzónák és a pályaváltozások.

Az őszi napéjegyenlőség az északi féltekén bármikor bekövetkezhet szeptember 21. és szeptember 24. között, a déli féltekén pedig március 19. és március 22. között.

A naptári tényező

Az egyik fő oka annak, hogy az őszi napéjegyenlőség nem mindig esik szeptember 21-re, az, hogy naptárrendszerünk nem igazodik tökéletesen a Föld keringési idejéhez. A Földnek körülbelül 365,25 napra van szüksége egy Nap körüli keringéshez, de a mi naptárunkban csak 365 nap van egy átlagos évben.

Hogy ezt az eltérést kiegyenlítsük, négyévente egy plusz napot adunk hozzá, így egy 366 napos szökőév jön létre. Ez azonban még mindig nem veszi figyelembe a fennmaradó naptöredéket, amely az idő múlásával felhalmozódik, és eltolja a csillagászati események, például a napéjegyenlőségek időpontját.

Az időzóna tényező

A másik ok, amiért az őszi napéjegyenlőség nem mindig szeptember 21-én következik be, az az, hogy a világ különböző részein más-más időzónák vannak. Egy csillagászati esemény dátuma és időpontja attól függ, hogy a Földön hol helyezkedik el a koordinált világidő (UTC) nevű referenciaponthoz képest, amely a greenwichi középidőn (GMT) alapul.

Ha például New Yorkban élsz (keleti nyári időszámítás szerint), akkor négy órával vagy „lemaradva” az UTC-hez képest. Ez azt jelenti, hogy ha egy esemény 12:00 órakor történik UTC-idő szerint, akkor az a Te számodra 8:00 óra EDT lesz.

Ezért az időzónádtól függően előfordulhat, hogy egy olyan eseményt, mint az őszi napéjegyenlőség, más időpontban élsz meg, mint valaki más.

Csak az őszi és a tavaszi napéjegyenlőség idején kel és nyugszik pontosan keleten és nyugaton a Nap. Kép forrása

Csak az őszi és a tavaszi napéjegyenlőség idején kel és nyugszik pontosan keleten és nyugaton a Nap. Kép forrása

A keringési tényező

A harmadik ok, amiért az őszi napéjegyenlőség nem mindig szeptember 21-én történik, az az, hogy a Föld Nap körüli pályája nem tökéletesen kör alakú, hanem enyhén elliptikus. Ez azt jelenti, hogy a Föld néha a szokásosnál közelebb vagy távolabb van a Naphoz, ami befolyásolja a keringési sebességét és a szöghelyzetét.

Ráadásul a Föld tengelye sem állandó, hanem az évezredek során más égitestek gravitációs hatása miatt kissé meginog. Ezt a jelenséget precessziónak nevezik, és a Föld pólusainak a pályájához viszonyított irányának fokozatos eltolódását okozza.

Ezek a keringési tényezők befolyásolják, hogy mikor és hol láthatunk bizonyos csillagászati eseményeket, például napfogyatkozásokat, napfordulókat és napéjegyenlőségeket.

Miért különleges az őszi napéjegyenlőség?

Az őszi napéjegyenlőség azért különleges, mert a fény és a sötétség, a nappal és az éjszaka, a nyár és a tél közötti egyensúly és harmónia pillanatát jelenti. A változás és az átalakulás idejét is jelzi, mind a természetben, mind önmagunkban.

Az őszi napéjegyenlőség arra hív minket, hogy gondolkodjunk el az életünkről, fejezzük ki hálánkat azért, amit elértünk és kaptunk, és engedjük el azt, ami már nem szolgál minket. Arra is ösztönöz, hogy optimistán és lelkesen fogadjuk az új évszakot, és készüljünk fel az előttünk álló kihívásokra és lehetőségekre.

A szimbolikus perspektíva

Az őszi napéjegyenlőség gazdag szimbolikában és jelentésben, mind az ókorban, mind a modern időkben. A négy legismertebb szimbólum, ami az őszi napéjegyenlőséghez kapcsolódik:

A Mérleg jelképe

Az őszi napéjegyenlőség egybeesik az asztrológiában a Mérleg évszak kezdetével, amelyet az igazságosság mérlege képvisel. A mérleg az egyensúlyt, a méltányosságot, a harmóniát és a diplomáciát szimbolizálja.

Arra is emlékeztetnek bennünket, hogy alaposan mérlegeljük a lehetőségeinket, törekedjünk a kompromisszumra és az együttműködésre, és kerüljük a szélsőségeket és a konfliktusokat.

Az alma szimbóluma

Az alma olyan gyümölcs, amelyet gyakran ősszel szüretelnek, és számos szimbolikus jelentése van. Egyes kultúrákban az alma a bölcsesség, a tudás és a kísértés szimbóluma, mint például Ádám és Éva történetében.

Kép: Ősi templom az őszi erdőben

Más kultúrákban az alma a szerelem, a termékenység és a halhatatlanság szimbóluma, mint Aphrodité és Párisz mítoszában. Az alma az élet és a halál körforgását is jelképezi, mivel magokat tartalmaz, amelyekből új fák nőhetnek.

Az almát keresztben felvágva egy ötágú csillag vagy pentagramma látható, amely számos pogány hagyományban szent szimbólum.

A bőségszaru jelképe

A cornucopia egy szarv alakú kosár, amely gyümölcsökkel, zöldségekkel, gabonafélékkel, diófélékkel és virágokkal van megtöltve.

A bőség, a jólét, a táplálék és a hála szimbóluma. A görög mitológiából származik, ahol ez volt Amalthea szarva, annak a kecskének a szarva, amely csecsemőként Zeuszt szoptatta. Zeusz letörte az egyik szarvát, és ajándékba adta neki, megígérve, hogy mindig azzal tölti meg, amit csak kíván.

A szarvas szimbóluma

A szarvas egy gímszarvas, amelynek nagy agancsa minden évben levedlik és újranő. Az erő, a bátorság, a férfiasság és a vezető szerep szimbóluma. A fizikai és a spirituális világ közötti kapcsolatot is jelképezi, mivel agancsa az égig ér, patái pedig a földet érintik.

Egyes kultúrákban a szarvas a napistennel vagy a természet és a termékenység szarvú istenével hozható kapcsolatba.

Kép: Az őszi napéjegyenlőség a Mérleg időszaka

Kép: Litván pogány papnő az őszi napéjegyenlőséget ünnepli

Az erőállatokat tekintve a szarvas az unikornis fizikai megfelelője (nem pedig a ló!). Az unikornis az erdő életerejének, vad harmóniájának megtestesítője, a természet erejének jelképe.

Éppen ezért is szól Aesopus története a ló és szarvas szembenállásáról: hasonló állatok, ám míg a Ló elindult a szellemi fejlődés útján, aminek szerves része az alázat és szolgálat, addig a Szarvas megmaradt a természeti-tudattalan térben, vadon, de sosem emelkedve.

A személyes perspektíva

Az őszi napéjegyenlőség azért is különleges, mert lehetőséget kínál arra, hogy megünnepeljük személyes eredményeinket és növekedésünket, valamint hogy elismerjük kihívásainkat és veszteségeinket. Itt az ideje, hogy tiszteljük önmagunkat és utunkat, hogy értékeljük ajándékainkat és tehetségünket, és hogy megosszuk örömünket és hálánkat másokkal.

Az őszi napéjegyenlőség ideje arra is alkalmas, hogy elengedjük azt, ami már nem szolgál minket, megbocsássunk magunknak és másoknak, és begyógyítsuk sebeinket és traumáinkat. Itt az ideje, hogy elfogadjuk a változást és az átalakulást, hogy üdvözöljük az új lehetőségeket és lehetőségeket, és hogy igazodjunk valódi célunkhoz és szenvedélyünkhöz.

Mit jelent az őszi napéjegyenlőség az asztrológiában?

Az asztrológiában az őszi napéjegyenlőség jelzi a Mérleg-szezon kezdetét, amely szeptember 23-tól október 23-ig tart. A Mérleg az állatöv hetedik jegye, amelyet a Vénusz, a szerelem, a szépség, a harmónia és a művészet bolygója ural. A Mérleg kardinális levegő jegy, ami azt jelenti, hogy a kommunikáció és az intellektus révén kezdeményezi a cselekvést.

A Mérleg archetípus

A Mérleg az igazságosság mérlegével van ábrázolva, amely az egyensúlyra, a méltányosságra, a harmóniára és a diplomáciára való törekvését szimbolizálja. A Mérleg béketeremtő, aki együttműködésre és kompromisszumra törekszik, kerüli a konfliktusokat és a konfrontációkat.

A Mérleg szerelmes is, aki nagyra értékeli a kapcsolatokat, a partnerséget, a romantikát és az intimitást. A Mérleg bájos, társaságkedvelő, barátságos és kecses. A Mérleg kifinomult esztétikai érzékkel rendelkezik, és értékeli a szépséget, a művészetet, a kultúrát és az eleganciát.

A Mérleg évszak

A Mérleg évszak az az időszak, amikor jobban összpontosítunk a kapcsolatainkra, partnerkapcsolatainkra és társas érintkezéseinkre. Úgy érezhetjük, hogy jobban vonzódunk a másokkal való kapcsolatteremtéshez, az érzelmeink kifejezéséhez, a harmóniára való törekvéshez és az élet örömeinek élvezéséhez.

Kreatívabbnak, művészibbnek és ihletettebbnek is érezhetjük magunkat. Kereshetjük a szépséget, az eleganciát és a kifinomultságot a környezetünkben, a megjelenésünkben és a tevékenységeinkben.

Kép: Az őszi napéjegyenlőség a hálaadás időszaka

A Mérleg évszak is egy olyan időszak, amikor kihívást jelent számunkra, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, a méltányosságot és a harmóniát az életünkben. Olyan helyzetekkel szembesülhetünk, amelyek megkövetelik, hogy alaposan mérlegeljük a lehetőségeinket, kompromisszumra és együttműködésre törekedjünk, és kerüljük a szélsőségeket és a konfliktusokat.

Az igazságosság, az egyenlőség és az etika kérdéseivel is foglalkoznunk kell. Előfordulhat, hogy ki kell állnunk magunkért vagy másokért, tárgyalnunk vagy közvetítenünk kell, vagy döntéseket, vagy ítéleteket kell hoznunk.

Mi az őszi napéjegyenlőség mágikus jelentése?

Az őszi napéjegyenlőség mágikus idő, mert a fény és a sötétség, a nappal és az éjszaka, a nyár és a tél közötti egyensúly és harmónia pillanatát jelenti. A változás és az átalakulás idejét is jelzi, mind a természetben, mind önmagunkban. Az őszi napéjegyenlőség meghív bennünket, hogy megcsapoljuk ennek az évszaknak az energiáit és rezgéseit, és felhasználjuk őket mágiánk fokozására és szándékaink megvalósítására. Néhány módszer, amivel ezt megtehetjük:

A rituális szemlélet

Az őszi napéjegyenlőség tökéletes alkalom olyan rituálék elvégzésére, amelyek tisztelegnek a természet és önmagunk egyensúlya és harmóniája, valamint a változás és átalakulás előtt. A modern őszi napéjegyenlőségi rituálék öt leggyakoribb eleme a következő:

Egy oltár

Az oltár egy szent hely, ahol olyan tárgyakat helyezünk el, amelyek a szándékainkat, a hálánkat és az isteni kapcsolatunkat jelképezik. Az őszi napéjegyenlőség alkalmából díszíthetjük oltárunkat az évszakot szimbolizáló tárgyakkal, például almával, búzakalászokkal, levelekkel, makkokkal, gyertyákkal, kristályokkal és füstölőkkel. Olyan személyes tárgyakat is elhelyezhetünk, amelyek céljainkat, eredményeinket és kihívásainkat tükrözik.

Őszi napéjegyenlőség meditáció

A meditáció olyan gyakorlat, amikor elcsendesítjük elménket, és a légzésünkre, a testünkre vagy egy mantrára összpontosítunk. Az őszi napéjegyenlőség alkalmából meditálhatunk az egyensúly, a harmónia, a változás és az átalakulás témáin. Azt is vizualizálhatjuk, hogy a napéjegyenlőség energiáival és rezgéseivel összhangban vagyunk, és érezhetjük, hogyan hatnak ránk fizikailag, mentálisan, érzelmileg és spirituálisan.

Hálaadó lista a bőségért

A hálalista azoknak a dolgoknak a felsorolása, amelyekért hálásak vagyunk az életünkben. Az őszi napéjegyenlőség alkalmából leírhatjuk vagy hangosan elmondhatjuk mindazt, amit elértünk és kaptunk az elmúlt évszakban, valamint azokat az embereket, akik támogattak és segítettek minket az út során. Kifejezhetjük elismerésünket a természet bőségéért, valamint az élet és a halál körforgásáért is.

Kép: Litván pogány papnő az őszi napéjegyenlőséget ünnepli

Kép: egy papnő felajánlást tesz az őszi napéjegyenlőség (Mabon) során

Elengedési lista a háláért

Az elengedési lista azoknak a dolgoknak a listája, amelyeket szeretnénk elengedni az életünkben. Az őszi napéjegyenlőségre leírhatjuk vagy hangosan kimondhatjuk mindazt, ami már nem szolgál minket, vagy visszatart minket, például a negatív gondolatokat, érzelmeket, szokásokat, mintákat vagy kapcsolatokat.

Elismerhetjük veszteségeinket és bánatainkat is, és megbocsáthatunk magunknak és másoknak minden hibát vagy sérelmet. Ezután elégethetjük vagy eltemethetjük az elengedési listánkat, ezzel szimbolizálva a tőlük való leválást és felszabadulásunkat.

Szándéklista a bőség megteremtéséért

A szándéklista azoknak a dolgoknak a listája, amelyeket szeretnénk manifesztálni vagy vonzani az életünkben. Az őszi napéjegyenlőség idejére leírhatjuk vagy hangosan kimondhatjuk mindazokat a dolgokat, amelyeket szeretnénk elérni vagy megkapni a következő évszakban, például pozitív gondolatokat, érzelmeket, szokásokat, mintákat vagy kapcsolatokat.

Kimondhatjuk a célunkat és a szenvedélyünket is, és összehangolhatjuk magunkat a legmagasabb potenciálunkkal. Ezután megtarthatjuk vagy magunkkal vihetjük a szándéklistánkat, szimbolizálva ezzel elkötelezettségünket és elkötelezettségünket irántuk.

A mágikus perspektíva

Az őszi napéjegyenlőség olyan időszak is, amikor a mágia különböző formáit használhatjuk rituáléink és szándékaink fokozására. A mágia három formája is különösen hatásos az őszi napéjegyenlőség idején:

Gyertyamágia az őszi napéjegyenlőség idején

A gyertyamágia a mágia olyan formája, amelyben gyertyákat használunk szándékaink és vágyaink megjelenítésére. Az őszi napéjegyenlőség alkalmából különböző színű gyertyákat használhatunk, hogy az évszak és önmagunk különböző aspektusait szimbolizáljuk.

Például használhatunk narancssárga gyertyát a bőség és a jólét, piros gyertyát a szenvedély és a bátorság, sárga gyertyát az öröm és az optimizmus, zöld gyertyát a növekedés és a gyógyulás, barna gyertyát a stabilitás és a földelés, fekete gyertyát a védelem és az elűzés, fehér gyertyát a tisztaság és a tisztaság, lila gyertyát pedig a spiritualitás és az intuíció jelképeként.

Szimbólumokat vagy szavakat is faraghatunk a gyertyáinkra, felkenhetjük őket olajokkal vagy gyógynövényekkel, és meggyújthatjuk őket, miközben elmondunk egy imát vagy megerősítést.

Kristálymágia az őszi napéjegyenlőség idején

A kristálymágia a mágia egy olyan formája, ahol kristályokat használunk szándékaink és energiáink felerősítésére. Az őszi napéjegyenlőség alkalmából különböző formájú és színű kristályokat használhatunk, hogy az évszak és önmagunk különböző aspektusait erősítsük.

Például használhatunk kvarckristályokat a felerősítéshez és a tisztasághoz, ametiszt kristályokat az intuícióhoz és a pszichikai képességekhez, citrin kristályokat a bőséghez és a bizalomhoz, rózsakvarc kristályokat a szeretethez és az együttérzéshez, tigrisszem kristályokat a bátorsághoz és a védelemhez, fluorit kristályokat az egyensúlyhoz és a harmóniához, és obszidián kristályokat az átalakuláshoz és a tisztuláshoz.

Kristályainkat feltölthetjük napfénnyel vagy holdfénnyel is, elhelyezhetjük őket oltárunkon vagy magunk körül, vagy ékszerként, vagy talizmánként viselhetjük őket.

Gyógynövénymágia az őszi napéjegyenlőség idején

A gyógynövénymágia a mágia egy olyan formája, ahol gyógynövényekkel befolyásoljuk szándékainkat és energiáinkat. Az őszi napéjegyenlőség alkalmával különböző tulajdonságú és illatú gyógynövényeket használhatunk, hogy az évszak és önmagunk különböző aspektusaira hatást gyakoroljunk.

Használhatjuk például a zsályát a megtisztuláshoz és a bölcsességhez, a rozmaringot az emlékezéshez és a védelemhez, a kakukkfüvet a bátorsághoz és a gyógyuláshoz, a bazsalikomot a jóléthez és a szerencséhez, a levendulát a békéhez és a pihenéshez, a kamillát a nyugalomhoz és a boldogsághoz, a fahéjat pedig a melegséghez és a vonzalomhoz.

A gyógynövényeket füstölőként is elégethetjük, készíthetünk gyógyteákat vagy gyógyteafőzeteket, vagy szórhatunk gyógynövényeket a gyertyáinkra vagy magunk köré.

Kép: az őszi napéj-egyenlőség szakrális időszak

Mi történik spirituálisan az őszi napéjegyenlőség idején?

Az őszi napéjegyenlőség olyan időszak, amikor kapcsolódhatunk spirituális énünkhöz és a minket irányító isteni erőkhöz. Ez egy olyan időszak, amikor hozzáférhetünk a tudatosság és a bölcsesség magasabb birodalmaihoz, és útmutatást és inspirációt kaphatunk.

Az őszi napéjegyenlőség az az időszak, amikor egyensúlyba hozhatjuk belső és külső világunkat, és gondolatainkat, érzéseinket, cselekedeteinket és meggyőződéseinket igazíthatjuk valódi lényegünkhöz és célunkhoz.

A spirituális perspektíva

Az őszi napéjegyenlőség egy kapu vagy átjáró a spirituális dimenziókba, ahol találkozhatunk magasabb énünkkel, szellemi vezetőinkkel, angyalainkkal, őseinkkel vagy más jóindulatú lényekkel. Ezek a lények üzeneteket, felismeréseket, gyógyulást vagy támogatást kínálhatnak nekünk, attól függően, hogy mire van szükségünk vagy mit kérünk.

A velük való kapcsolatteremtéshez különböző módszereket használhatunk, például meditációt, imát, orákulumkártyákat, ingákat, kristályokat vagy álmokat. Létrehozhatunk egy olyan szent teret is, ahol jól és biztonságban érezzük magunkat, és meghívhatjuk őket, hogy kommunikáljanak velünk.

Az őszi napéjegyenlőség arra is alkalmas, hogy egyensúlyba hozzuk csakráinkat, a testünkben lévő energiaközpontokat, amelyek lényünk különböző aspektusainak felelnek meg. A hét fő csakra a következő:

 1. A gyökércsakra: A gerinc alján található, és a túlélésünket, a biztonságot, a stabilitást és a földelést szabályozza. Színe a vörös.
 2. A szakrális csakra: A köldök alatt található, és a kreativitásunkat, a szexualitásunkat, az érzelmeinket és az élvezeteket irányítja. A színe narancssárga.
 3. A napfonat csakra: A köldök felett helyezkedik el, és a személyes erőnket, akaratunkat, önbizalmunkat és identitásunkat irányítja. Színe a sárga.
 4. A szívcsakra: A mellkas közepén található, és a szeretetet, az együttérzést, az empátiát és a kapcsolatokat irányítja. Színe zöld vagy rózsaszín.
 5. A torokcsakra: A torok tövében található, és a kommunikációnkat, kifejezésünket, igazságunkat és hitelességünket irányítja. Színe a kék.
 6. A harmadik szem csakra: A szemöldök között található, és az intuíciót, a látást, a képzeletet és a bölcsességet irányítja. Színe az indigó vagy a lila.
 7. A koronacsakra: A fej tetején található, és az isteni, a forrással, az univerzummal, vagy ahogyan csak nevezzük, az istenséggel való kapcsolatunkat szabályozza. Színe fehér vagy lila.

Csakráink kiegyensúlyozásához különböző technikákat alkalmazhatunk, például légzést, vizualizációt, hangokat, színeket vagy megerősítéseket. Használhatunk olyan kristályokat vagy gyógynövényeket is, amelyek rezonálnak az egyes csakrákkal.

Az őszi napéjegyenlőség arra is alkalmas, hogy összehangoljuk magunkat lelkünk céljával és szenvedélyével. Itt az ideje, hogy felfedezzük vagy újra felfedezzük, mi tesz minket boldoggá, mi inspirál minket, mi motivál minket, és mi teljesít be minket. Itt az ideje, hogy kövessük szívünk vágyait és intuícióinkat, és kifejezzük valódi énünket és tehetségünket. Itt az ideje, hogy hitelesen és örömmel éljünk.

Mit jelent az őszi napéjegyenlőség az európai ókultúrában?

Az európai kultúrkör, az európai civilizáció egyik alapját a kereszténységet megelőző óvallások jelentik, amiket hivatalosan pogányságnak neveztek a kereszténység államvallásá válása után.

A ’pogányság’, akár ó- akár újpogányságról beszélünk, különböző politeista és természetalapú hagyományokat foglal magában, amelyek a kereszténység és más monoteista vallások európai elterjedése előtt léteztek. A legismertebb európai pogány hagyományok közé tartozik:

 • a kelta,
 • az északi (germán),
 • a görög,
 • a római,
 • a szláv és
 • a balti.

Az őszi napéjegyenlőség sok pogány hagyományban fontos ünnep volt, mivel a második aratást és az év sötét felének kezdetét jelezte.

Ilyenkor ünnepelték és adtak hálát a természet bőségéért és a munka gyümölcseiért, valamint felkészültek az előttük álló télre. Az ősök és a föld szellemeinek tiszteletére és emlékére is ez volt az idő.

Mabon: az őszi napéjegyenlőség a kelta vallásban

A kelta hagyomány az őszi napéjegyenlőséget Mabonnak nevezte, az ifjúság és a fény walesi istene után. Mabon Modron néven is ismert volt, Modron, a termékenység és az aratás anyaistennőjének fia. A legenda szerint Mabont háromnapos korában elrabolták, és egy alvilági várba zárták. Később Artúr király és lovagjai mentették meg, akik a segítségét kérték egy varázslatos vaddisznó levadászásához.

Mabont a fény és a sötétség közötti egyensúly és harmónia, valamint a hála és a nagylelkűség időszakaként ünnepelték. A kelták összegyűjtötték és megünnepelték az almát, a szőlőt, a diót, a kukoricát és más terményeket, amelyeket ilyenkor takarítottak be. Ételeiket és ajándékaikat szomszédaikkal és a kevésbé szerencsésekkel is megosztották. Őseik előtt is tisztelegtek azzal, hogy meglátogatták sírjaikat, vagy felajánlásokat hagytak nekik.

Kép: kelta druida Mabont ünnepli

Kép: kelta druida Mabont ünnepli

Mabon a mágiával és a próféciával is kapcsolatba hozták, mivel úgy hitték, hogy a világok közötti fátyol ilyenkor vékony. A kelták útmutatást kértek isteneiktől és istennőiktől, például Lugh-tól, a fény és a kézművesség istenétől, vagy Morrigan-től, a háború és a fennhatóság istennőjétől. A jóslást is gyakorolták különböző módszerekkel, például rúnák, ogham vagy tarot segítségével.

Haustblot: az őszi napéjegyenlőség a északi/germán vallásban

Az őszi napéjegyenlőséget az északi hagyomány Haustblotnak, azaz „őszi áldozatnak” nevezte. Ekkor tisztelegtek az aratás és a vadászat istenei és istennői előtt, mint például Frey, a termékenység és a jólét istene, vagy Skadi, a tél és a síelés istennője. Az ősök és a természet szellemei, például a landvaettir, a föld őrzői, vagy a disir, a női ősszellemek tiszteletének ideje is volt.

A Haustblotot a bőség és a télre való felkészülés időszakaként ünnepelték. Az északiak levágták néhány állatukat, és felajánlották az isteneknek és istennőknek, cserébe azok védelméért és áldásáért. Húst, kenyeret, sajtot és sört is fogyasztottak, valamint játékokat, zenét és költészetet élveztek. Élelmiszereik és készleteik egy részét elraktározták az előttük álló hidegebb hónapokra.

A Haustblotot a bátorsággal és a hűséggel is társították, hiszen ekkor készültek fel az év sötét félévének kihívásaira és veszélyeire. Az északiak ilyenkor tisztelték hőseiket és harcosaikat, például Odint, a bölcsesség és a háború istenét, vagy Tyrt, az igazságosság és a törvény istenét. Hűséget fogadtak a rokonaiknak és vezetőiknek is.

Theszmofória: az őszi napéjegyenlőség a görög vallásban

A görög hagyomány az őszi napéjegyenlőséget theszmofóriának nevezte, amely Démétérnek, a földművelés és a termékenység istennőjének és lányának, Perszephonénak, az alvilág és a tavasz istennőjének szentelt ünnep volt.

A mítosz szerint Perszephonét Hádész, az alvilág istene elrabolta, és arra kényszerítette, hogy a felesége legyen. Démétér annyira elkeseredett, hogy elhanyagolta kötelességeit, és a termés elszáradt és elpusztult.

Zeusz, az istenek királya közbelépett, és alkut kötött Hádésszel: Perszephoné az év hat hónapját vele tölti az alvilágban, hat hónapot pedig anyjával a földön. Ez megmagyarázta, miért váltakoztak az évszakok: amikor Perszephoné Hádésznál volt, tél volt, amikor Démétérnél, tavasz.

Perszephóné és a görögök

Az ősi istennő-kultusz ünnepe őrződött meg a görög mitológiában: a Nagy Istennő (Démétér, azaz Dia Matér, „Az Istenek Anyja”) leánya, Perszephoné alászáll az Öreganya honába, ahonnan majd tavasszal új életre kélve tér vissza.

Az ősi hármas évkör emléke maradt meg abban is, hogy Perszephóné az év egyharmadát az alvilágban, kétharmadát az Olümposzon tölti. Tavasszal a földek és erdők virágba borulnak, a termés hamarosan szárba szökken, télen pedig férjével tölti az időt alvilági birodalmukban – ahol új életre kel.

Perszephoné (Koré) és Hádész. Kép forrása

Perszephoné (Koré) és Hádész. Kép forrása

Az ősi időkben ez a reinkarnáció, a megújulás tana volt, amit később már nem értettek meg. Ahogy azt se igazán, hogy a Leány, a Nagy Istennő fiatal aspektusa miért kettős természetű? Miért a szerelem és háború, a bőséges termés és a halál?

Mert mindezek az élet velejárói. A mag, amit elvetnek, olyan növényt terem, amelyet lekaszálnak. A fa megnő, majd kivágják és eszközök, építőanyag, játékok, fegyverek, tüzelő lesz belőle. Minden, ami születik, magában hordozza a saját halálát. A születést megelőző szerelem az élettel együtt tehát magát a halált is megidézi.

A theszmofóriát a gyász és az öröm, valamint a megtisztulás és a megújulás időszakaként ünnepelték. Az ünnep három napig tartott: Anodos (felemelkedés), Nesteia (böjt) és Kalligeneia (szép születés). Az első napon a nők egy szent helyen gyűltek össze, és kunyhót építettek, ahol az éjszakát töltötték. Disznókat is hoztak, amelyeket feláldoztak és egy gödörbe dobtak, valamint más áldozatokat, például süteményeket és gyümölcsöket. A második napon a nők böjtölnek és tartózkodnak a nemi élettől, a Demeterrel való szolidaritás jeleként. A földön ülve meséltek bánatukról és gondjaikról.

A harmadik napon az asszonyok kivették a disznók maradványait a gödörből, és összekeverték a magvakkal. Ezeket a magokat aztán elvetették a földjeiken, bőséges termés reményében. Ünnepeltek is, lakomáztak, táncoltak és énekeltek.

A theszmofóriát a nők megerősödésével és a termékenységgel is összefüggésbe hozták, mivel ez az ünnep kizárólag a házas vagy gyermeket vállaló nők ünnepe volt. Ez volt az az időszak, amikor a nők szabadon kifejezhették érzelmeiket, kötődhettek egymáshoz, és isteni útmutatást kereshettek. Ez volt az az időszak, amikor a nők imádkozhattak saját vagy szeretteik termékenységéért, egészségéért és boldogságáért.

Equinoctium Autumnale: az őszi napéjegyenlőség a római vallásban

A római hagyomány az őszi napéjegyenlőséget Equinoctium Autumnale-nak, azaz „őszi napéjegyenlőségnek” nevezte. Ekkor tisztelegtek a mezőgazdasággal, a betakarítással, a borral és az igazságszolgáltatással kapcsolatos különböző istenek és istennők előtt. Néhány ilyen istenség volt:

 • Ceres: A gabona és az aratás istennője, a görög mitológiában Démétérrel egyenértékű. Szeptember 21-én ünnepelték a Cerealia nevű fesztivállal.
 • Pomona: A gyümölcsfák és gyümölcsösök istennője. November 1-jén ünnepelték a Pomonalis nevű ünneppel.
 • Bacchus: A bor és az extázis istene, a görög mitológiában Dionüszosznak felel meg. Szeptember 9-én ünnepelték a Vinalia Rustica nevű fesztivállal.
 • Libra: Az egyensúly és az igazságosság istennője, akit a mérleg képvisel. Szeptember 23-án az Equinoctium Librae nevű ünneppel ünnepelték.

Az Equinoctium Autumnale-t a bőség és a mértékletesség, valamint a törvény és a rend időszakaként ünnepelték. A rómaiak áldozatokat és felajánlásokat mutattak be isteneiknek és istennőiknek kegyükért és védelmükért cserébe.

Élvezték a bort, az ételt és a szórakozást is, de mértéktelenség és erőszak nélkül. A rómaiak az igazságosságot, a méltányosságot és az egyenlőséget is fenntartották társadalmukban, és tiszteletben tartották a törvényeket és a hatóságokat.

Mi a Bőség-hálaadás ünnepe? Mit jelent az őszi napéjegyenlőség a legősibb európai vallásban?

A legősibb európai vallásban, az Atlantiszi őshagyományból eredő, az Eredet Tanán alapuló, tiszta Ősi vallásban az őszi napéjegyenlőségnek kiemelt szerepe volt. Ekkor a második trimesztert ünnepelték, egyszersmind hálát adtak a bőséges aratásért.

Ahogy a Föld méhében egyre nagyobbra növekszik a fény, úgy érik be a termény és úgy érnek be a gyümölcsök is. Az őszi napéjegyenlőség táján mutatkozik meg az elmúlt év munkálkodásának minden gyümölcse.

Az őszi napforduló a bőség és aratás ősi ünnepe

Ezen a szent napon, ami minden évben szeptember 21 és 23 közé esik, ünnepelték őseink a bőséges aratás végét és adtak hálát a Teremtő Istennőnek, amiért annyi minden jutott nekik az egész éves munkát követően.

A beavatottak ekkor ünnepelték az istenanyai személy második trimeszterét: a tavaszi napéjegyenlőségkor megfogant Fény majd a téli napfordulókor, három trimeszter után születik meg.

Az őszi napéjegyenlőség szakrális idő, szent időszak. Régi, ősi időkből származó, jeles ünnep az őszi napéjegyenlőség, amikor a nappal és az éjszaka hossza megegyezik.

A tavaszi napéjegyenlőséggel együtt (időpontja március 21) osztotta ketté a napból kiinduló évkört. Szent Iván-naptól – június 24.- kezdtek rövidülni a nappalok.

Az őszi napéjegyenlőség ünnepe az őskorig nyúlik vissza

Amióta létezik földművelés, az őszi napéj-egyenlőség a Földanya, a Nagy Anya napja, az aratást és az utána következő pihenést helyezve előtérbe, amikor majd az Álmok és Holtak Úrnője, az Öreganya fog uralkodni.

Mit tegyünk az őszi napéj-egyenlőség idején?

Az őszi napéjegyenlőség erre emlékeztet. Arassunk, mulassunk, bőségben éljünk – és kezdjünk felkészülni a télre, az elmúlásra.

Az elmúlás, búcsúzás és a számadás miatt az ősi hagyomány hagyatéka szerint ezen időszak a legjobb arra, hogy megemlékezzünk az őseinkről.

A mostani jeles ünnep kiváló alkalmat biztosít arra, hogy átgondoljuk, mi az, ami még visszahúzna minket.

Kép: hálaadás az őszi napéj-egyenlőség ünnepén

Kép: hálaadás az őszi napéj-egyenlőség ünnepén

Ez a második aratás, lughnasad után

Eljött tehát az ideje az ünneplésnek és az azt követő belső figyelemnek. Meditációs gyakorlatokkal segíthetünk a hatékonyabb elengedésre, és a tartalékok képzésére.

Mabon ünnepe a betakarítás csúcspontja, amikor időt szánunk arra, hogy tiszteljük az évszakok változását és megünnepeljük az eredményes szüretet.

Elérkeztünk az őszi napéj-egyenlőséghez, az aratás hamarosan befejeződik

A mezőket már learatták, a beérett termést elraktározták az elkövetkező télre.

Az őszi napéjegyenlőség során jön el az ősi vallás hagyománya szerint a hálaadás ideje a bőséges termésért és minden más gyarapodásért az életben.

Ezen az ünnepen, a bőség és a hála az egész világban érezhetően jelen van.

Szertartások a Bőség-hálaadás ünnepén

Egyéni utadtól függően sokféle módon ünnepelheted Mabont, de ilyenkor a fény és a sötétre való összpontosításon van a figyelem, mert ez az az idő, amikor a fény és a sötétség aránya azonos, így egyfajta nyugalmi egyensúly jön létre.

Miközben Földanya adományait ünnepeljük, elfogadjuk, hogy a termőföldek most megpihennek. Van ennivalónk, de a növények már elsárgultak, szunnyadnak.

A nyári forróság már mögöttünk van, de még melegek a nappalok… és tudjuk, jön a hideg tél. Ám most a hálára és bőségre összpontosítsunk és ehhez adunk javaslatokat, milyen rituálén vegyél részt az Ünnep során.

Szertartások Mabon, az őszi napéjegyenlőség ünnepe alkalmából

Bőség-hálaadó oltár állítása

Ilyenkor már összegyűjtöttük a terméseket, amikkel Földanya gazdagon ellátott, ezért az ősz színeivel, terméseivel és jelképeivel díszítheted az oltárod.

Ez most az egyensúly és a gondolkodás ideje, a fényt és sötétséget követve. Íme néhány módja a bőség megünneplésének ezen a napon.

Kép: Bőség-hálaadó oltár állítása

Kép: Bőség-hálaadó oltár állítása

Tisztelet az öreg-anyának mabonban

Ez a rituálé üdvözölni hivatott az Öreganya archetípusát és ünnepli az Istennő azon aspektusát, amelyeket nem mindig találunk megnyugtatónak vagy vonzónak, de mindig hajlandónak kell lennünk elismerni azt.

Alma rituálé

Ez a rituálé lehetőséget ad arra, hogy köszönetet mondj az Istennőnek a nagylelkűségéért es az áldásáért, a bőségért, azért, hogy élvezheted a föld varázsát, mielőtt a téli hideg beköszönt.

Számos pantheonban az alma isteni szimbólum. Az almafák jelképezik a bölcsességet és útmutatással szolgálnak.

Gyújtsd meg a szüreti gyertyákat, fedd be fejed kendővel, állj szemben az oltárral, és mindkét kezedbe fogj egy almát. Ha az oltárod a szabadban van, akkor emeld fel az almát az ég felé és érezd a hozzád érkező Istenek bölcsességét, energiáját.

Mondd:

Az alma szent, az Istenek szimbóluma, és benne rejlik a régiek tudása.

Ma este arra kérem az Istennőt, mindenek teremtőjét és gyermekeit, a kisebb isteneket és istennőket, hogy Áldjanak meg bölcsességükkel.

Mondd:

Öt pont egy csillagban, belül elrejtve. Egy a földért, egy a levegőért, egy a tűzért, egy a vízért, és egy utolsó a szellemért.

Ezután fordulj dél felé és mondd:

Szólítom a bölcseket, a tudás őrzőit, amint a nap elmozdul, és a tüze elhalványul, helyettesítsék az éj hidegével.

Alma rituálé

Végül fordulj nyugat felé és mondd:

Elgondolkodom a bölcs tanítók útmutatásain, és hagyom, hogy a hűvös őszi esők átmossanak egészen, megtisztítva a szívem és a lelkem.

Most emeld égig a pohár almabort / vagy szőlőből készültet/ és mondd:

Az év kerekének megfordulásával a föld minden nap kissé meghal. Biztos léptekkel indulok a növekvő sötét időszakába, mert az Istennő vigyáz reám, megvéd, vezet és biztonságban tart.

Most kortyolj a pohárból, és mikor megittad a bort, vagy almabort, gondolj tisztelettel az isteni erejére és energiájára. Olts el az egyik gyertyát és mondd:

Az isten az alvilágba ment pihenni.

A sötétség után várom a megújulást és az újjászületést.

Az almát hagyd egy éjszakán át az oltárodon, és másnap reggel ásd el a kertedben, felajánlásként a földnek.

Tűzhely és az otthon védelme rituálé

Ez egy egyszerű szertartás, aminek célja, hogy harmónia és biztonság legyen jelen a házadban és a házad körül.

Hála szertartás

Végezz egy rövid hálaszertartást, ezzel fejezve ki háládat Mabonban. Fedd be fejed kendővel és köszönj meg mindent, amid van: anyagi és szellemi javaid. Ülj le, és számold össze az áldásaidat. Sorolj fel mindent, amire áldásként tekintesz.

Őszi telihold- csoportos ünnepség

Ez a rituálé négy fő, vagy attól nagyobb csoport számára készült, hogy megünnepeljék az őszi telihold fázisát.

Mabon egyensúly meditáció

Lelkileg túlpörgöttnek érezheted magad, de a meditációval helyreállíthatod a lelki egyensúlyodat.

Ezt a rituálét bárhol elvégezheted, de a legjobb hely kint, este, amikor lemegy a nap. Díszítsd oltárod (vagy ha kívül van, használj lapos követ vagy fatönköt) színes őszi levelekkel, makkokkal, apró sütőtökkel és az évszak egyéb szimbólumaival.

Szükség lesz egy fekete és egy fehér, bármilyen méretű gyertyára. Beleteheted őket, akár gyertyatartóba akár egy tál homokba is.

A meditáció

Gyújtsd meg mindkét gyertyát, és mondd a következőket:

Éjjel-nappal egyensúly, világos és sötét egyensúly

Ma este egyensúlyt keresek az életemben,

ahogyan az az Univerzumban megtalálható.

Fekete gyertya a sötétség és a fájdalom elengedésért,

valamint azokért a dolgokért, amelyeket ki tudok küszöbölni az életemből.

Fehér gyertya a fényért, örömért

és minden bőségért, amelyet elő akarok hozni.

Mabonban, a napéjegyenlőség idején

harmónia és egyensúly van az Univerzumban,

és így lesz az életemben is.

Meditálj azon dolgokon, amelyeken változtatni szeretnél. Összpontosíts a rosszak kiküszöbölésére és a körülötted lévő jó megerősítésére. Helyezd a mérgező kapcsolatokat a múltba, ahová azok tartoznak, és fogadj új pozitív kapcsolatokat az életedben.

Engedd el a terhed és nyisd meg a szíved, tudván, hogy a lélek minden sötét éjszakájára másnap reggel napkelte jön. Az Istennő áldása kísérjen minket utunkon!

Vélemény, hozzászólás?